Bror Gunnar Jansson

view

Bror Gunnar Jansson

  • 6 februari 2019
  • Författare: Malin Jakobsson
  • Antal visningar: 5855
  • Kommentarer

Uppträder den: 2019-08-31 21:00 - 22:00 Exportera event

Bror Gunnar Jansson

Bror Gunnar Jansson ser ut och låter som plockad ur 1930-talets amerikanska söder. Han beskriver själv sin musik som "mörk southern gothic möter blues och svensk 'less is more'-anda". Det var jazzen som fick honom intresserad av musik och hur kunde det bli annat när han växte upp i ett musikaliskt hem med en far som är jazzmusiker. Redan som fyraåring började Bror Gunnar spela instrument men det var först i tonåren, då han började spela gitarr och sjunga, som han hittade sitt sound där han utforskar amerikansk folkmusik som blues och country.

År 2012 släppte Bror Gunnar sitt självbetitlade debutalbum men det skulle börja höras om honom först två år senare då han släppte sitt andra album, ”Moan Snake Moan”, på ett franskt skivbolag. Albumet kom med i Canal+ ”Veckans album” och Bror Gunnar utsågs av tidningen Les Inrockuptibles till ”årets uppenbarelse”. Under 2017 kom både en EP och ett tredje album ”And The Great Unknown Part I & Part II”, där ”Part II” under en tid var det bäst säljande jazz/blues-albumet i Frankrike. Sommaren 2018 gick han in i studion för att spela in nästkommande platta som släpps under 2019. En första singel, ”Stay Out All Night Long”, finns ute för den som vill få en liten försmak redan nu. Detta album, som får namnet “They Found My Body In A Bag”, beskrivs som true crime i musikform då det kretsar kring ett antal autentiska mordfall med svenska kopplingar.

För Bror Gunnar är musiken väldigt visuell. Han bygger den på bilder och karaktärer han fantiserar fram. Många av hans texter bygger på dessa karaktärer och deras historier. En av dessa är Edward Young, en psykopatisk präst som själsligt fördärvar alla han kan få under sin kontroll. Om honom kan ni höra i låtarna ”The Preacher” och ”Edward Young Took His Gun”. En annan karaktär som fått stå modell för låtar som ”He Had A Knife In His Hand Part I & Part II” och ”Billy's Bad Conscience” är William ’Billy’ Dean, en kallhamrad och psykotisk seriemördare som slutar sina dagar upphängd i ett träd av en lynchmobb.

Bror Gunnar gjorde sig senast känd för vår svenska publik i SVT:s ”På spåret” där han framförde två bejublade nummer under programmet. Så se nu till att ni inte missar Bror Gunnar Jansson när han kommer till oss på Eksjö Stadsfest lördagen den 31 augusti.


 

Print
Betygsätt den här artikeln:
2.3