Lill Lindfors

view

Lill Lindfors

  • 29 mars 2017
  • Författare: Ordförande
  • Antal visningar: 6334
  • Kommentarer

Uppträder den: 2017-08-26 Exportera event

Lill Lindfors
Efter att Lill Lindfors debuterade på Hamburger börs i slutet på 50 talet radade hon under 60-talet upp samarbeten i form av revyer och musikaler med Hagge Geigert, Karl Gerhard, Powel Ramel, Hasse och Tage, Owe Thörnqvist, Ander Linder, Robban Broberg och många fler.

Lill Lindfors skivdebuterade 1962 och mycket av den musik Lill har gjort och blivit känd för har inslag av bossa nova, samba och Jazz. Ett exempel på bossa nova är ”Jag tycker inte om dig” som finns på hennes album ”Du är den ende” från 1967. Detta album räknas som en milstolpe inom svensk musikproduktion. Albumets titellåt ”Du är den ende” är tillsammans med låtar som ”En sån Karl”, ”En man i byrån”, ”Musik skall byggas utav glädje”, några av de mest igenkännbara sångerna av Lill Lindfors. 1966 gjorde hon också tillsammans med Svante Turesson ”Nygammal Vals” som vann den svenska uttagningen och sedan kom tvåa i Eurovision Song Contest.

Lill Lindfors har släppt 28 skivor och gjort 12 filmer, hon fick en Grammis 1971, H.M. Konungens medalj av 8:e storleken 1997, var med i Så mycket bättre 2013, fick en Hedersgrammis 2015 och är UNICEF-ambassadör och mycket mer. I skuggan av allt Lill gjort med avseende på artisteri och musik och som nämns ovan förhåller sig hennes insats som värd för Eurovision Song Contest 1985 i Göteborg ganska slätt. Där hon för att roa publiken medvetet ”tappade” kjolen inför hela Europa. Denna "kupp" har dock blivit en världskänd klassiker i schlager- och tv sammanhang.

Frågan är egentligen om vi ens behöver presentera Lill Lindfors…för vem har inte en relation till och vem vet inte vem Lill Lindfors är? I vilket fall så är vi mycket stolta över att få meddela att hon kommer till Eksjö Stadsfest den 26:e augusti!

Foto: Kristin Døvle

  

Print
Taggar:
Betygsätt den här artikeln:
3.1